Leven in het Lab #4 Tweekleppigen

Als je deze foto ziet, denk je misschien dat we op het strand geweest zijn. Maar tweekleppigen, zoals mossels, kokkels en oesters, komen ook in zoetwater ze voor. Op de bodem van de sloten van het Levend Lab zijn we ze regelmatig tegen gekomen!

SAMSUNG CSC

Lichaam

Een tweekleppige behoort net als slakken tot de klasse van de weekdieren, maar heeft, zoals de naam al aangeeft, twee schelpen. Deze zijn met een scharnier aan elkaar verbonden.

Foto: Francisco Welter Schultes

Een levende tweekleppige krijg je niet zomaar open. Als er gevaar van buiten dreigt, houdt het de twee schelpen met zijn sluitspieren goed tegen elkaar geklemd. Binnen de twee schelpen bevindt zich het weke lichaam van het dier, alleen de voet is wel eens zichtbaar als het dier zich wilt verplaatsen.

SAMSUNG CSC

Voortplanting

De soorten tweekleppigen die we in het Levend Lab hebben gevonden zijn hermafrodiet, wat betekent dat ze zowel man als vrouw zijn. Daardoor kunnen ze zichzelf ook bevruchten. De eitjes worden “uitgebroed” door het vrouwtje.

Als een tweekleppige groeit, maakt het zijn schelp vanaf de top steeds iets groter. Bij de Moerashoornschaal is het jonge deel van de schelp verdikt. Hierdoor is het jonge deel goed te zien.

SAMSUNG CSC

Dieet

De meeste tweekleppigen zijn filtervoeders, ze laten water door hun lichaam stromen en krijgen zo voedsel binnen, zoals algen en plankton. Zo hebben ze een belangrijke rol in het ecosysteem, ze filteren of “reinigen” het water.

Verschillende soorten

In de sloten van het Levend Lab hebben we twee soorten tweekleppigen gevonden, de Moerashoornschaal (Musculium lacustre) en Sphaerium sp. De laatste soort is naar waarschijnlijkheid de Gewone Hoornschaal (Sphaerium cornium) maar er zijn een aantal hoornschalen die heel veel op elkaar lijken. Beide soorten behoren tot de familie Sphaeriidae, een familie van zoetwater tweekleppigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s