De kolonisatie van de sloten en experimentele veiligheid

In het Levend Lab zijn 36 sloten gegraven om onderzoek te doen naar de invloed van chemische stoffen op de natuur. Maar na het graven van de sloten gaat niet alles vanzelf. Om de kolonisatie van de sloten te versnellen zullen we de begroeiing een handje helpen. Als voldoende waterorganismen de plas hebben gekoloniseerd zullen we beginnen met experimenten. Tijdens deze experimenten zullen we uiteraard extreem voorzichtig omgaan met het toedienen van chemische stoffen, zodat we het milieu niet belasten. We zijn immers biologen en houden van de natuur!

De kolonisatie van de sloten

De sloten zijn gegraven naast een plas die al jaren begroeid en bewoond wordt door waterplanten en waterdieren. Momenteel staan de sloten  in direct contact met deze plas (voor een half jaar). Dit geeft de natuur de kans om de sloten te koloniseren. We zullen de natuur een handje helpen door verschillende waterplanten, zoals lisdodde, waterpest en riet, in het ondiepe deel voor de ingangen van de sloten te planten. Dit zal als het ware een broeikas voor de dieren in de sloten creëren. We zullen regelmatig onderzoeken hoe het staat met de kolonisatie van de sloten. Dit betekent: we gaan met een schepnet door de sloten heen en determineren alle dieren die we daar vinden. We zullen alle vissen die zich in de sloten bevinden terugzetten naar de plas. Wegens de proefdierwet is het niet toegestaan vissen te gebruiken voor het Levend Lab. Bovendien hebben vissen, door predatie in zo’n kleine sloot, een te grote invloed op andere waterorganismen waar wel onderzoek naar willen doen. Als er in de sloten een natuurlijke situatie is ontstaan, zullen we beginnen met de experimenten.

Watertoevoer

Voordat we beginnen met de experimenten zullen we de sloten weer afsluiten van de plas door middel van een klep. Zo kunnen we experimenten in individuele sloten uitvoeren zonder dat het water van sloot naar sloot of van sloot naar plas stroomt. Bij droogte in de sloten kunnen we met behulp van de klep extra water toelaten vanuit de plas, maar de kleppen zullen uitstroom terug naar de plas tegenhouden. Een ander groot voordeel van deze kleppen is dat we kolonisatie van diersoorten via het water kunnen bewerkstelligen. Een boel dieren hebben vleugels of kunnen kruipen. Maar sommige diersoorten zwemmen alleen. Op deze manier geven we deze diersoorten ook toegang tot de sloot.

Tevens hebben de waterplanten en de rietkraag bij de ingangen van de sloten een natuurlijk filterende werking, eventuele lekkage zal hierdoor worden opgevangen. Deze filterende werking van de waterplanten is al meerdere malen vastgesteld erg effectief te zijn in het schoon houden van water. Beide maatregelen zullen ervoor zorgen dat de chemische stoffen die we voor experimenten gebruiken niet de plas instromen.

Chemische stoffen

Mogelijk zullen mensen zich zorgen maken over de chemische stoffen die we voor onze experimenten gaan gebruiken. Het is immers bekend dat chemische stoffen bijenpopulaties kunnen bedreigen of het grondwater kunnen vervuilen.

De concentraties die we voor onze experimenten gaan toepassen zullen gelijk zijn aan concentraties die al in veel Nederlandse sloten te vinden zijn. We doen dus eigenlijk alleen maar na wat er al in Nederland gebeurt! Maar dan onder gecontroleerde en veilige condities.

De concentraties zijn in veel sloten al aanwezig door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. In tegenstelling tot het gebruik in de landbouw zullen wij de stoffen direct in de sloot injecteren, wat betekent dat er geen stoffen zullen verwaaien en er per saldo veel minder wordt gebruikt dan in de landbouw. Door het toedienen in vloeibare vorm, zullen de chemische stoffen bijvoorbeeld niet op de bloemen komen die bijen bestuiven en zullen de bijen er geen last van hebben. Om de concentraties nauwlettend in de gaten te houden zullen we regelmatig metingen doen in de sloten. Uiteraard zullen we geen hogere concentraties toevoegen dan wettelijk toegestaan.

Doel van het Levend Lab

Met het Levend Lab hopen we meer te weten te komen over de gevolgen van in het water aanwezige chemische stoffen. Zoals gezegd: wij zijn biologen en houden van de natuur. Wij willen graag weten wat de werkelijke effecten zijn van deze stoffen op de natuur! Op deze manier hopen we juist ervoor te zorgen dat de echt schadelijke stoffen niet in de natuur komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s