Een levend lab in Leiden!

Nederland is water, en dit water is belangrijk voor ons! Zonder water is er geen leven mogelijk. We gebruiken het als drinkwater, zwemwater en voor talloze andere doeleinden. Helaas komen er jaarlijks grote hoeveelheden chemische stoffen in het water en de bodem terecht door landbouw en de industrie. Ondanks jarenlang onderzoek naar de effecten van deze stoffen op onze omgeving is er helaas nog steeds maar bitter weinig bekend over de gevolgen. Dit komt met name door de manier hoe dit is onderzocht. Wij denken dat we met een andere manier van onderzoek, in een Levend Lab, meer duidelijkheid kunnen krijgen.

Huidig onderzoek is te simplistisch

Het probleem is als volgt: het gevaar van chemische stoffen wordt nu bijna uitsluitend getest in een zeer simpele opzet. Het onderzoek vindt meestal in een laboratorium plaats of in een heel beschermde en gecontroleerde omgeving.Maar natuurlijk weten we ook dat de natuur niet zo simpel en zeker niet zo gecontroleerd is. De natuur is bijzonder ingewikkeld. Sommige dieren en planten zijn gevoeliger voor chemische stoffen dan andere. Daarom kunnen we aan de hand van de resultaten in het laboratorium erg slecht vaststellen hoe schadelijk sommige stoffen echt zijn.

Een unieke onderzoekslocatie op Leids terrein

Het Levend Lab in Leiden wordt een grootschalige onafhankelijke onderzoekslocatie, aangedreven door de natuur, waar we meer te weten hopen te komen over de gevolgen van in het water aanwezige chemische stoffen. In 36 sloten kunnen we de komende jaren onderzoek doen aan de gevolgen van stoffen onder natuurlijke omstandigheden zoals die we overal in Nederland Waterland terugvinden. Zo’n grootschalige opzet is vrij uniek en geeft ons de mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen over de gevolgen van menselijk handelen op de wereld om ons heen.

Crowdfundingactie

Om dit alles te realiseren hebben we eind 2016 een crowdfundingsactie gehouden. En met succes: we hebben ons eindbedrag gehaald! Geweldig! De graafwerkzaamheden zijn inmiddels achter de rug en we zijn druk bezig met het inrichten van het Levend Lab (zie beeldmateriaal).

 

overzicht-met-logo

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s